
okunma
Bilgisayar parçaları,"donanım" OEM olarak da bilinse de genel anlamda bilgisayarın içindekiler olarak adlandırılmaktadır. Bilgisayar parçalarını ve ne işe yaradıklarını iyi bilmek gerekir. Hangi parçanın ne işe yarayacağını ve nerelerde hangi durumlarda hangi parçanın kullanılacağını bilmek bilgisayarınızda oluşabilecek arızada arızanın nereden kaynaklandığını bilmenize yardımcı olacaktır. Hangi bileşenin nereye ve ne amaçla takılacağını bilmek bilgisayar toplarken veya bir arıza tespit ettiğinizde işinize yarayacaktır, tespit ettiğiniz parçanın yenisini alarak ya da tamir ederek parçayı değiştirebilirsiniz. Şimdi sizlere genel anlamda bilgisayar parçaları ne işe yarar onu anlatacağım.
Anakart (Mainboard):
Anakart her bilgisayar tüürnde kendine özgü boyut tipi vardır (ATX, Micro ATX, Mini ATX) gibi anakart alırken kasanınzın boyut tipine göre alınmalıdır. Anakart sadece bilgisayarda değil televizyon, buzdolabı ve Monitör gibi elektironıik cihazlarda da bulunmaktadır. Server sunucular için de ayrıca anakart tipleri vardır. Yani anakart demek bilgisayar üzerindeki tüm Parçaların bağlandığı ve bu işlemlerin sağlandığı elektronik bir devredir. Anakartlar günümüzde çok şeşitli sistemler için kullanılabiliyor. Örneğin oyuncu anakartları biraz daha maliyeti yüksek ancak performans açısından çok yüksek hızlara çıkabiliyor. Bunlardan en önemlileri m2 desteklerinin ve veri yolu hızlarının ileri seviye olanlarıdır. Diğer anakart modellerinde olmayan birçok yapay zeka destekli bileşen desteğini de bu anakartlar sunmaktadır.
-Anakart montajı nasıl yapılır izlemek için tıkla
RAM (Memory, Bellek):
RAM bilgisayardaki bilgilerin önbellekte geçici olarak depolandığı bir hafızadır. Bilgisayarınızdaki çalışan ptogram ve işlem ile ilgili bilgileri RAM üzerinde tutar.
-RAM nasıl takılır izlemek için tıkla
Güç kaynağı:
Güç kaynağı, prizden gelen elektiriği bilgisayarınızın parçalarına ihtiyaç duyduğu kadarıyla elektirik Gerilimi verir. Elektirik gidip gelmesinde en çok arıza yapan parçadır ve bu iyi birşeydir çünkü parçaların zarar görmesini engeller. Güç kaynaği ucuz bir parça olduğundan hemen hemen heryerde bulunabilir.
-Güç kaynağı montajı nasıl yapılır izlemek için tıkla
İşlemci (Processor):
İşlemci bilgisayarın beynidir. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemler ve hesaplamalar işlemci Sayesinde yapılır.İşlemci hangi parçanın ne iş yapacağını belirler.
-işlemci nasıl takılır izlemek için tıkla
Sabit sürücü (Disk, Hard disk):
Sürücü bilgisayar üzerinde bulunan bilgilerin saklanması sağlayan hafızadır. Harddisk alırken karşınıza iki seçemek çıkacaktır. Bu iki seçenekten biri HDD ikincisi SSD disklerdir.
-HDD,SDD montajı nasıl yapılır izlemek için tıkla
Ekran kartı (Graphics Card):
Ekran kartının görevi bilgisayar üzerinde yapılan işlemlerin tamamının monitörde görünmesini Sağlayan parçadır.oyun oynamayı seviyorsanız alacağınız ekran kartının kalitesi çok önemlidir.
-Ekran kartı montajı nasıl yapılır izlemek için tıkla
Soğutucu Fan:
Bilgisayarda işlem yapılırken ısınmaktadır ve bilgisayar çok ısındığı zaman parçalar soğutulmazsa bilgisayar kapanır.Kasanın içindeki tek bir fan sadece işlemciyi soğutmak için konulur. Ayrıca kasanın Durumuna göre iki tanede fanda genel kasanın içini soğutması için yerleştirilir.bilgisayarı soğutmaları için farklı çok daha çeşitli soğutma sistemleri vardır.
-fan montajı nasıl yapılır için tıkla
Bilgisayar Kasası:
Bilgisayar kasası tüm bileşenlerin içine yerleştirildiği ve dışarıdan görünen kısımdır. O yüzden kasa seçerken bir çok kişi görünüşüne dikkat eder. Seçilen kasanın özellikle anakartın sığıp sığamıyacağına bakmak gerekir geniş kasa almak her zaman avantajlıdır. Ya da aldığınız en iyi server kasasını alıp daha sonra upgrade edilebilir olarak kullanabilirsiniz. Yazımız SİZİN İÇİN geliştirilmeye devam edecek.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
Popular Comments
Hdd ana kartı yanık veya bad sektor olduğunda bunda veri kurtarma yapılabilir mi ?
1 comment
gerçekten çok yararlı bir makale olmuş, emeğinize sağlık