HELİUM MİNİNG NEDİR | TEMEL DETAYLAR-2
HELİUM MİNİNG NEDİR | TEMEL DETAYLAR-2
Helium mining nedir-2 ? Helium mining hakkında temel detaylar ve helium mining ile ilgili derlenmiş temel detayları bu yazıda bulabilirsiniz. Çok talep üzerine 2. kez derlenen detayları paylaşıyoruz. Lütfen gruplarda paylaşırken kaynak belirtin.

HELİUM MİNİNG NEDİR ve HELİUM MİNİNG DETAYLI ANLATIM-2

Helium Mining Hakkında Merak Edilenler-2

Helium kıt güçteki Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) cihazlarının çevrim içi ağlarla etkileşim içerisinde bulunmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sistem aracılığıyla arzu edilen bağlantılar oldukça ucuz maliyetlerle ve güvenli bir biçimde sağlanmaktadır. Bu sistemde yer alan kullanıcılar yani bağlantı kurmak için Hotspot ve benzeri cihazları kullanan kullanıcılar diğer cihazlarla bağlantı kurduklarında Helium’un kripto para birimi olan HNT’yi kazanmaktadır. HNT yani Helium Coin HNT madenciliği ile kazanılmakta ve bu sayede Helium Coin piyasası da büyümektedir.

Helium mining yapılabilmesi için öncelikle Helium mining için gerekli olan cihazların temin edilmesi gerekmektedir. Bunlar basit cihazlar olarak görülse de aslında sistemleri oldukça komplike yapılardan oluşmaktadır. Bu cihazların kurulması ve aktif hale getirilmesi bulunulan bölgedeki diğer HNT cihazları ile mümkün olacaktır. Çevrede yer alan Helium HNT Hotspotlar ile iletişim kurularak IOT zincirleri doğrulanacak ve bu sayede tokenler üretilecektir. Helium HNT ağında gerçekleşen verilerin transferi için Hotspotlar kritik rol üstlenmektedir. HNT üretimini aslında Hotspotlar mümkün kılmaktadır.

2019 senesinde üretilmeye başlanan Helium HNT tokenleri için aylık üretim hedefi 5 milyondur. Yılda 60 milyon HNT üretimi planlanmakla birlikte yılda 1 defa da tokenlerin yarısının yakılması kararlaştırılmıştır. Bu gibi sayısal verilerin anlık bir şekilde takip edilebilmesi için Helium’un resmi web sitesinde tüm bilgiler şeffaf olarak yayımlanmaktadır.

 

Helium Mining Yasal Mı?

Kripto para madenciliği ile ilgilenmek isteyen bireylerin en merak ettiği konulardan birisi mining işlemlerinin yasal olup olmadığıdır. Türk Ceza Kanunu maddelerince mining işlemlerine herhangi bir yasak konulmamıştır. Yani ülkemizde Bitcoin, altcoin ya da token madenciliği için herhangi bir yasal kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak burada dikkat edilecek husus mining işlemlerinden elde edilen kazanç üzerinden vergi ödenmesidir.

Helium mining ya da bir başka token mining işleminden senede 25 bin TL ya da üzerinde bir kazanç sağlandıysa vergi ödenmesi gerekmektedir. Mining işlemlerinden elde edilen gelirler üzerinden vergi ödenmesi halinde herhangi bir sıkıntı yaşanması mümkün değildir. Madencilik işlemleri yasal olarak herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır. Türk Ceza Kanunlarınca bu işlemlerden kazanç sağlama konusunda herhangi bir sınırlama ve yasaklama mevcut değildir.

Kripto para madenciliği suç olmasa da son dönemlerde mining işlemlerinde kullanılan cihazların bulunduğu depolara güvenlik güçlerince baskınlar düzenlenmektedir. Peki suç değilse baskınların nedeni nedir? Özellikle kurdaki artışlar sebebiyle cihazların maliyeti gittikçe artmaktadır. En ucuz ekran kartlarının maliyeti 10 bin TL düzeylerine çıkmış durumdadır. Hal böyle olunca mining işlemlerinde kullanılan ekran kartları kaçak yollarla ülkeye sokulabilmektedir. Baskınların asıl sebebi de kaçakçılığın önüne geçilmek istenmesidir. İnsanlar haberlerde soruşturma ve inceleme başlatıldığını görüp madencilik işlemlerinin illegal olduğunu düşünebilmektedir. Ancak haberin detayları incelendiğinde konunun bundan ibaret olduğu görülecektir.

 

 

Helium Mining Ülkemizde Hukuka Uygun Mu?

Helium mining hakkında merak edilenlerden biri ülkemizde hukuka uygun olup olmadığıdır. Helium mining ya da bir başka tokenin, coinin madenciliğini yapmak ülkemizde herhangi bir yasal kanunla kısıtlanmamış, yasaklanmamıştır. Ancak özellikle son dönemlerde kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyon ve baskınlarda kripto para madenciliğinde kullanılan cihazlara el konulduğu haberlerine sıklıkla rastlamaktayız. El koyma tedbirinin uygulanmasının nedeni mining işlemlerinin yasaklı olması değildir.

Mining işlemlerini gerçekleştiren birey ya da kuruluşlar işlemler sırasında kullandığı cihazları kaçak bir şekilde ülkeye sokmuş olabilmektedir. Ayrıca mining cihazlarının çalışması için gerekli olan yüksek elektrik ihtiyacının kaçak elektrikle sağlandığı da olmaktadır. Kolluk kuvvetleri bu gibi kaçak yollar aracılığıyla gerçekleştirilen madencilik işlemlerine karşı operasyon ve baskınlar düzenlemektedir.

Kısacası şu an mevcut durumda ülkemizde Helium mining madenciliği ya da herhangi bir kripto paranın madenciliğini yapmak suç teşkil etmemektedir. Herkes özel donanımlarına yasal yollarla sahip olmuş ise kripto para madenciliği yapabilir ve bu yolla kazanç elde edebilir.

 

 

Ancak yine de bu alana meraklı olan her birey, kanunları ve ynei çıkabilecek gelişmeleri kendisi takip etmek zorundadır ve şu anda bu yazıya istinaden hiçbir kanıt gösterme hakkına sahip değildir. Bu yazının araştırılma tarihi itibariyle değişikliğe gidilme durumunda ise güncellenmesi okuyacılar tarafından mesaj yolu ile talep edildiği anda hemen güncellenir.

Helium Mining Cihaz Lisanslarını Kim Veriyor?

Helium mining işlemi yapmak isteyenler ilk olarak cihazları araştırmaktadır. Cihaz seçiminde cihazların desteklendiği lisanslar kullanıcılar açısından ayırt edici olmaktadır. Helium mining cihazlarının kullandığı lisans LoRaWAN teknolojisini temel almaktadır.

LoRaWAN, düşük güçlü geniş alan ağlarında kullanılmaktadır ve IOT ağları için de global bir standarttır. LoRaWAN protokolü çok düşük güç tüketimi ile uzun menzilli çift yönlü iletişim olanağı sağlamaktadır. İletişim menzili ise birçok parametreye göre değişmektedir. Bunların başında cihazlar arasındaki engeller ve çevresel koşullardır.

LoRaWAN’ın en büyük avantajlarından biri uzun menzilli oluşudur. LoRaWAN’ın tek bir baz istasyonu ya da ağ haritası yüzlerce kilometreyi ve birçok şehri kapsayabilecek bir donanıma sahiptir. LoRaWAN sahip olduğu baz istasyonları ve sensörleri ile 15 kilometreye kadar iletişim olanağı sağlamaktadır. Bu hücresel ağlardan yaklaşık 3 kat daha az baz istasyonuna sahip ağların elde edilmesi anlamına gelmektedir. LoRaWAN teknolojisinin bir diğer önemli artısı ise pildir. Bu teknoloji sayesinde 50 mA’dan daha az bir düşük akım bile yeterli olacaktır. Güç tüketimi oldukça az olmakla birlikte pil ömrü de 10 yıla kadar çıkmaktadır. Son olarak LoRaWAN teknolojisi, açık standardı ve ücretsiz çalışma frekansları ile düşük maliyetli baz istasyonlarının kullanımını mümkün hale getirmektedir. Yani maliyet açısından LoRaWAN kullanıcı dostu bir teknolojidir.

 

Helium Mining Frekans 868 Bandı Kullanımı Yasal Mı?

LoRaWAN ağlarında yer alan frekans planı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de LoRaWAN’ın frekans aralığı 863 – 870 MHZ ilken Amerika, Kanada ve Güney Amerika’da 902 – 928 MHz aralığındadır. Peki Türkiye’de Helium mining işlemleri için kullanılan 868 bandının kullanımı yasal mıdır?

Radyo Frekansı ile Tanımlama düzenlemelerince Türkiye’de 865 ile 868 MHz frekans bandında “Söylemeden Dinle” protokolü ile 2 Watt’a kadar olan güç seviyelerinde kullanımı yasaldır. Ayrıca bu durum birçok Avrupa ülkesinde de yasaldır.

Helium Mining Blockchain Zinciri Nedir?

Blockchain bir diğer bilinen adıyla blok zinciri güvenli bir biçimde veri paylaşımını sağlayan, merkeziyetsiz bir ana veri defteridir. Yani blockchain merkezi bir server ya da güvenilir bir otoriteyi ortadan kaldırmıştır. Bu teknolojinin merkezi bir nevi internet ortamıdır. Yaygın olarak BTC ve ETH gibi kripto paralarda bu teknoloji kullanılmaktadır.

Peki Helium mining blockchain zinciri nedir? Helium blockchain Proof of Coverage olarak da bilinmektedir. Çalışma algoritması diğer blok zincirlerden biraz farklıdır. Helium madenciliği yapan kullanıcılar Helium blok zincirinin kripto para birimi olan HNT ile ödüllendirilmektedir. HNT coin resmi olarak ilk kez 29 Temmuz 2019’da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde dünya çapında 40 bini aşkın kullanıcı HNT coin madenciliği üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Helium blockchain; bloklar, devirler, işlemler, zincir değişkenler, hesaplar, cüzdanlar ve anahtarlar gibi bileşenlerden oluşmaktadır.

Bloklar, HNT blokchaindeki son işlem grubunun kaydını yapmak için kullanılmaktadır. Bloklar, tanımlanan bir zamanda çıkarılmaktadır. Mevcut blok süresi 60 bin milisaniye ya da 60 saniye olarak kabul edilmektedir.

 

 

Herhangi bir devirde en son evrede yer alan blok; blok uzunluğu, bir önceki bloğun hash kodu, mevcut konsensüs grubu, işlemler ve blok versiyonu gibi unsurlar bulunmaktadır. Devir belli bir HNT madencilerinin konsensüs grubu olarak hizmet verdiği hedef zaman dilimi olarak kabul edilmektedir. Bir devir için belirlenmiş olan hedef süre 30 bloktur. 30 blok seçim aralığı zincir değişkeninde de böyle kabul edilmiştir. Çıkarılan her 30 blok bir devrin tamamlandığını göstermektedir. Helium miningin ödülü blok başına değil her devir başına yapılmaktadır. Esasında birçok mining işleminde bu böyledir. Her dönem tamamlandıktan sonra o blokta üretilmiş olan tüm HNT madencilere dağıtılacaktır.

 

Helium blokchainde şu anda 20 yerel işlem türü mevcuttur. Bunların bazıları çıkarılmıştır ve hemen her blokta bulunmaktadır. Diğerleri ise yalnızca 1 kez kullanılmak üzere yaratılmıştır. Helium blockchain için bir dizi yapılandırma ayarının olması ise zincir değişkenlerini meydana getirmektedir. Bu değişkenler; hedef blok zamanını, hedef dönem zamanını, bir PoC (Proof of Coverage) hedef sayısını ve daha birçok unsuru değiştirmek için kullanılabilmektedir.

Helium Mining Bizden Ne Kazanıyor?

Helium mining IOT teknolojisini kullanmaktadır. IOT teknolojisi, dünya çapındaki lider şirketlerin ellerinde bulunan büyük geniş ağ olanaklarının ya da devletlerin ağ güçlerinin halka açık bir şekilde kullanılmasını ve sunulmasını amaçlamaktadır. IOT teknolojisinin hem alıcılar hem de vericiler tarafından kullanılması sisteme katkı sağlamaktadır. Bu ağ üzerinde yer alan HNT mining işlemcileri birer Hotspot konumundadır. Birbirleri ile veri alışverişlerinde daha aktif olabilmeleri sonucunda HNT coin ile ödüllendirirler. Aynı zamanda bu IOT teknolojisine da katkı sağlamakta, HNT madencilerinin gelir elde etmesine olanak tanımaktadır.

Helium Coin (HNT) ve LoRaWAN Sahipleri Kimledir?

HNT’ye yatırım yapmak isteyenler ya da Helium mining işlemi ile uğraşmak isteyenler bu kripto para biriminin kimlere ait olduğunu merak edebilirler. Helium Coin projesinin 3 kurucu ortağı bulunmaktadır. Bunlar; Amit Haleem, Shawn Fanning ve Sean Carey’dir. 3 kurucu ortak bu projeyi 2013 senesinde hayata geçirmiştir. Amir Haleem bir e-spor ve oyun geliştiricisidir.

 

 

Bu alanda pek çok girişimleri bulunmaktadır. Shawn Fanning ise inter üzerinden müzik paylaşım hizmeti sağlayan Napster’ın sahibidir. Son kurucu ortak olan Sean Carey ise Helium projesinden önce Where’i içeren birden fazla girişimde rol sahibi olmuştur. Where geçtiğimiz senelerde PayPal tarafından satın alınan bir reklam optimizasyon firmasıdır. HNT Coin merkeziyetsiz bir kripto para olduğundan hiçbir ülkeye bağlı değildir. Arkasında yalnızca üç kurucu ortak ve bir şirket bulunmaktadır. Aynı zamanda bu kişilerin de herhangi bir ülke ya da devlet ile de bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bunlarla birlikte LoRaWAN, chirp yayılma spektrumu teknolojisi ile üretilen, düşük güç tüketimi için özel bir şekilde tasarlanan cihazlardır. Bu cihazlar Fransa’da üretilmeye başlanmıştır ve daha sonra Semtech firması tarafından satın alınmıştır. IOT gereksinimlerini karşılamayı mümkün kılmaktadır. Helium ile ilgili detaylar hakkında çok talep gelmesi üzerine tekrar 2. kez detaylar derlemesini  Sizin İçin sunmuş olduk. Lütfen bu konu hakkındaki düşüncelerinizle yorum yapmayı unutmayın.  

Bir önceki Helium Mining Nedir konumuzu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Gece de sizin için, gündüz de; Gündüz gün ışığı, gece ay ışığı; Ay ışığında yapraklar; Yapraklarda merak; Yapraklarda akıl; Gün ışığında binbir yeşil; Sarılar da sizin için, pembeler de; Tenin avuca değişi, Alınlardan akan ter, Cephelerde harcanan kurşun; Sizin için mezarlar, mezar taşları, Hapishaneler, kelepçeler, idam cezaları; Sizin için; Her şey sizin için. ORHAN VELİ KINIK

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

YORUMLAR | Aşağıdaki alandan üye olmadan da yorum yapabilirsiniz |

https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

4 comments

Omeros
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

Helium düştü galiba ama yine de artacağını düşünüyorum diye okudum. Hnt mining yapılır mı bu sürede tartışılır..

https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg
musra gümüş
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

o kadar telegram whatsapp grubu gezdik bu kadar detaylı yazı görmedik elinize sağlık bilgiler için sağolun . helium mining yapmaktan ziyade insanlığa ve geleceğin teknolojisi için gizli bir anahtar resmen. çünkü uzak menzilli iletişimi data dahil kapsayabilir.

burak yaman
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

@musra gümüş, Genelde onlar da buradan alıp video çekiyorlar çünkü bir tanesi video çekerken ekranında sekmelerde birçok site açıktı ve burasını da gördüm logosundan tanıtım .

https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg
https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg
alix
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

helium mining ile ilgili bilinmeyenler ve helium mining temel detaylar konusunda güzel bir yazı olmuş teşekkürler

https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg
Orangutan
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

Elinize sağlık çok açıklayıcı olmuş :)

admin
This comment contains spoilers? Click here if you want to read.

@Orangutan, Teşekkür ederiz bir önceki yazı linklerimiz de konu altında bulunmaktadır.

https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg
https://www.sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları